معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی گفت: ۳۴۲ هزار و ۶۹ راس دام استان در ۹ ماهه امسال در مقابل تب مالت مایهکوبی شدند.
علی اکبر دلیرصحرایی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: دامپزشکی استان در سال جاری اقدام به واکسینه کردن ۳۱۴ هزار و ۶۹۸ راس دام سبک در ۹۳۷ واحد اپیدمیولوژیک دامی با پوشش ۹۸ درصدی و ۲۷ هزار و ۳۷۱ راس دام سنگین در ۴۶۱ واحد اپیدمیولوژیک با پوشش ۸۹ درصدی دامی کرده است.
وی افزود: در همین راستا برای شناسایی و حذف دام های آلوده دامپزشکی استان اقدام به تست غربالگری از طریق خونگیری در ۶ هزار و ۲۹۳ راس در دام های سنگین گاوداری های صنعتی و نیمه صنعتی کرده است که میزان دام مثبت یا راکتور به تعداد سه راس بود .
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی درباره وضعیت کنترل بیماری بروسلوز در استان گفت: با اقدامات وسیع و موثر سازمان دامپزشکی کشور برای کنترل این بیماری، ابتلا انسانی و خسارات دامی در سال های اخیر بویژه در دامداری های صنعتی تا حد زیادی کاهش یافته است.
وی خاطرنشان کرد: میزان شیوع تب مالت در انسان ارتباط مستقیم به شیوع بروسلوز در دامها دارد، از این رو کنترل بیماری برای جلوگیری از خسارات اقتصادی و مخاطرات بهداشتی در حیوانات اجتناب ناپذیر است.
وی با بیان اینکه حذف دام آلوده، موثرترین راهکار برای مهار بیماری تب مالت است گفت: سیاست تست و کشتار دام سبک بسیار محدود و مشروط به ۱۸ ماه پس از واکسیناسیون انجام می شود، لذا در سال جاری از تعداد ۱۶۱ راس گوسفند و بز خونگیری شده که سه راس مثبت بود.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی افزود: همچنین آزمایش حلقوی شیر نیز که برای شناسایی دام های آلوده به بروسلوز از طریق شیر آنها مشخص می شود به میزان ۸۸۲ نمونه مورد آزمایش قرار گرفت که تمامی نمونه ها از لحاظ بروسلوز منفی بودند.
وی ادامه داد: برای پیشگیری و کنترل بروسلوز علاوه بر واکسیناسیون دام های حساس، ضروری است شرایط مربوط به برقراری مقررات بهداشتی، قرنطینه ای و امنیت زیستی در دامداری ها اجرا شود.
دلیرصحرایی اظهار کرد: مهمترین راه انتقال بروسلوز به انسان از طریق مصرف گوشت، شیر و فرآورده های آلوده است لذا توصیه می شود برای پیشگیری از بیماری از مصرف شیر و فرآورده های غیر پاستوریزه آن بویژه پنیر تازه سنتی غیر پاستوریزه خودداری کنند.
بیماری بروسلوز یکی از مهمترین و شایع ترین بیماری های مشترک بین انسان و حیوانات است و بروسلوز از دیر باز در کشور ما وجود داشته و به عنوان یک بیماری آندمیک یا بومی مطرح و این بیماری از ۲ جنبه اقتصادی و بهداشت عمومی مورد توجه ویژه است.
این بیماری در دام ماده سبب ایجاد سقط جنین و تولد نوزادهای ضعیف و در دام نر باعث ایجاد ناباروری می شود.