تولید گلوکز پوشینه‌دار برای ارتقای بهره‌وری دام‌های شیری در کشور

اخبار داخلی اخبار علمی جدیدترین خبر ها خبر های دام

متخصصان دانشگاه تهران برای نخستین بار در ایران با تولید گلوکز پوشینه‌دار، راهکاری نوین برای بهبود تغذیه و تولیدمثل گاو شیری ارائه دادند.

به گزارش روز یکشنبه گروه علمی ایرنا از دانشگاه تهران، در این پروژه که در قالب رساله دکتری رضا کریمی، دانشجوی رشته علوم دامی به راهنمایی آرمین توحیدی، عضو هیأت علمی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، انجام شده، نوعی مکمل غذایی برای بهبود کارایی گاوهای شیری پیشنهاد شده است.

به گفته توحیدی، نوآوری اصلی این طرح، تولید گلوکز عبوری با استفاده از فناوری پوشینه‌دارسازی حقیقی است که مقاومت بالایی در برابر تجزیه شکمبه‌ای و قابلیت هضم بالای روده‌ای دارد. این فناوری که برای نخستین بار در تولید مکمل تغذیه‌ای گاو شیری در ایران استفاده شده، قادر است گلوکزِ مورد نیاز روده گاوهای شیری را تأمین کند.

استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی گفت: در این طرح، با ترکیب فناوری‌های پیشرفته و دانش متابولیسم دام، راهکاری نوین برای بهبود تغذیه و تولیدمثل گاوهای شیری ارائه شده است. از جمله فناوری‌های استفاده‌ شده در این طرح می‌توان به پوشینه‌دارسازی حقیقی برای ایجاد مقاومت در برابر تخمیر شکمبه‌ای و آزادسازی کنترل‌شده گلوکز در روده، پوشینه اختصاصی (استفاده از یک پلیمر حساس به pH در ترکیب با اسیدهای چرب اختصاصی)، دستگاه بستر سیال برای اعمال پوشش یکنواخت بر روی گرانول‌های گلوکز و بهینه‌سازی فرمولاسیون پوشش اشاره کرد.

مجری طرح گلوکز پوشینه‌دار درباره کاربردهای این محصول گفت: این مکمل غذایی با تأمین گلوکز، مشکلات رایج دام پس از زایش از جمله کاهش تولید شیر، تأخیر در بازگشت رحم و اختلال در متابولیسم را رفع می‌کند. استفاده از این مکمل همچنین موجب افزایش راندمان تولیدمثل در گاوهای شیری و کاهش مشکلات ناشی از تعادل منفی انرژی دامداری‌های صنعتی می‌شود.

توحیدی، ارزان‌تر بودن محصول تولیدی نسبت به نمونه خارجی، افزایش درآمد حاصل از تولید شیر بیشتر، کاهش زیان‌های ناشی از ناباروری، بهبود سلامت و افزایش طول عمر دام، افزایش بهره‌وری و تاب‌آوری واحدهای دامداری صنعتی را از جمله مزایای این طرح برشمرد و گفت: این محصول همچنین می‌تواند به‌عنوان مدلی برای توسعه مکمل‌های دیگر بر پایه فناوری پوشینه‌دارسازی استفاده شود و همچنین با توجه به اثربخشی آن در بهبود تولیدمثل و متابولیسم، این محصول قابلیت تجاری‌سازی و کاربرد گسترده در صنعت دامپروری را دارد.

بر اساس این گزارش، فناوری گلوکز پوشینه‌دار در بیست و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن‌بازار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در آذرماه ۱۴۰۳ و همچنین جشنواره ایده‌های برتر استان البرز مورد تقدیر قرار گرفته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *