عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، گفت: با توجه به شرایط محیطی و هواشناسی کشاورزان و دامداران باید به نکاتی توجه کرده و آنها را رعایت کنند.
علی دهقانی، در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: براساس شرایط محیطی و هواشناسی و توسط کمیته فنی هواشناسی کشاورزی و پیشآگاهی عوامل خسارتزای کشاورزی، توصیههایی به کشاورزان و دامداران در سطح استان وجود دارد.
وی ادامه داد: توصیه می شود ردیابی و پایش ملخ صحرایی و بومی به ویژه در مناطق گرم و معتدل استان تداوم داشته و همچنین پایش و ردیابی پوره سن غلات و در صورت رسیدن به نُرم مبارزه انجام سمپاشی با نظر کارشناسان حفظ نباتات ادامه داشته باشد.
دهقانی تصریح کرد: در مزارع گندمی که همجوار با مزارع جوی برداشت شده یا رها شده هستند، توصیه میشود تراکمگیری مجدد پوره سن انجم و در صورت نیاز با مشورت کارشناسان مبارزه انجام شود.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، عنوان کرد: با توجه به پیشبینی هواشناسی مبنی بر ابرناکی هوا، پایش بیماریها در مزارع ازجمله زنگ زرد، قهوهای سیاه و غیره و در صورت نیاز کانون کوبی با مشورت کارشناسان حفظ نباتات پیشنهاد میشود.
وی ادامه داد: پایش مزارع کلزا برای مدیریت اصولی و به موقع آفت سنگ بذر خوار کلزا، پایش مزارع نخود به منظور وضعیت آفت هلیوتیس جهت کنترل به موقع و پایش مزارع چغندر و ذرت جهت کنترل آفات در مراحل اولیه رشد این دو گیاه با مشاوره کارشناسان گیاهپزشکی توصیه میشود.
دهقانی افزود: توصیه می شود محصولات بهاره و گندم و جو آبی در مناطف معتدل و سردسیر در شرایط وزش باد شدید آبیاری نشده و در مناطق گرمسیر به دلیل جلوگیری از ریزش محصول در برداشت کلزا و جو دیم تسریع شود.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان با اشاره به ضرورت کنترل سطحی علفهای هرز باغات بدون بر هم زدن سطح خاک، تصریح کرد: با توجه به پیشبینی و تداوم گرما و گرد و غبار طغیان آفات ازجمله شپشک، پسیل و خصوصاً کنههای دو نقطهای و تار تن، در باغات پیشبینی میشود، بنابراین پایش و مبارزه با این آفات با مشورت کارشناسان حفظ نباتات توصیه میشود.
وی ادامه داد: پایش بیماری سفیدک سطحی در هلو و شلیل با توجه به تشکیل میوه و انجام سمپاشی در صورت رویت و تکرار آن به فاصله ۷ تا ۱۰ روز و با توجه به نظر کارشناسان و چرخه زندگی بیمارگر پیشنهاد میشود.
دهقانی با اشاره به پایش بیماری لکه غربالی و انجام سومین مرحله سمپاشی قبل از تورم جوانه، بعد از ریزش گل و بعد از تشکیل میوه که در صورت عدم مبارزه باعث ضعف درختان و کاهش مقدار محصول میشود، تصریح کرد: توصیه دیگر ما استفاده از تلههای فرمونی در باغات انگور جهت ردیابی آفت خوشهخوار انگور و تعیین زمان مبارزه در زمان تشکیل غوره و همچنین جهت کنترل زنجره مو، حذف شاخههای آلوده به تخم در مرحله غوره توصیه میشود.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان بیان کرد: در گلخانهها تأکید بر استفاده از روشهای کنترل غیر شیمیایی و بیولوژیک برای مبارزه با آفاتی مانند سفید بالک و کنه تارتن کارت زرد، سن شکارگر، زنبور پارازیتویید و غیره مورد توصیه جدی است.
وی تأکید کرد: در صورت انجام مبارزه شیمیایی در باغات و مزارع، اطلاع رسانی به زنبوردارانی که در مجاورت مناطق مذکور قرار دارند ضروری بوده و انجام عملیات سمپاشی و محلول پاشی در زمان وزش باد قابل ملاحظه توصیه نمیشود.
دهقانی عنوان کرد: انجام عملیات داشت، شامل آبیاری و تغذیه مناسب در مزارع چغندرقند بهاره با مشاوره کارشناسان کشاورزی، توصیه میشود.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان عنوان کرد: انجام عملیات پیوند درختان پسته در منطقه معمولان و پلدختر تا پایان هفته اول خردادماه، شهرستانهای کوهدشت و رومشکان طی هفته دوم و سوم خردادماه و شهرستان چگنی و جنوب خرمآباد در نیمه دوم خرداد ماه توصیه میشود.
وی بیان کرد: اوایل خردادماه فرصت مناسب تغذیه درختان با کاربرد کودهای اوره یا نیترات پتاسیم در صورت وجود منبع مطمئن آب با توصیه عمومی ۱۰۰ الی ۱۲۰ گرم اوره و یا ۲۰۰ الی ۲۵۰ گرم نیترات پتاسیم، است.
دهقانی با اشاره به ادامه هرس سبز در درختان گردو و انگور، به ویژه در درختان آلوده به آفت زنجره توصیه میشود، بیان کرد: از مزایای انجام هرس سبز میتوان به تقویت میوه سال جاری، تشکیل بهتر میوه درسال آینده و حذف سالآوری در درختان اشاره کرد.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، تصریح کرد: ا نجام عملیات تُنُک کردن میوه در درختان هستهدار به ویژه در باغات آلوی شهرستان چگنی به منظور بازارپسندی بیشتر میوه، رنگگیری و افزایش کیفیت میوه از دیگر توصیه های ما به کشاورزان است.
وی با اشاره به اینکه با توجه به آغاز دوره گرما، به منظور افزایش بهرهوری مصرف آب در باغات انجام کاهش دور آبیاری با حجم کمتر آب توصیه میشود، افزود: انجام سمپاشی و ضدعفونی جایگاههای دام توصیه میشود.
دهقانی با اشاره به زمان مناسب پَشم چینی گوسفندان در نیمه اول خردادماه توصیه میشود، عنوان کرد: کشتار دام در عرصه و عیان و در محلهای غیرمجاز توصیه نمیشود، همچنین به منظور کاهش بار میکروبی شیر، توصیه میشود پس از دوشیدن بلافاصله به محل خنک و سرد مانند یخچال منتقل شوند.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان با اشاره به ضرورت تدارک، تهیه و انجام واکسن دامها، تصریح کرد: کنترل دما، تهویه و همچنین تهیه تجهیزات مربوطه ازجمله سیستمهای سرمایشی در سالنهای پرورش دام و طیور مورد تأکید است.